Prodaja

Notranjsko - kraška - Postojna - Planina / PRODANO

Hiša · Vrstna · 380.2 m2 · 1774

99.000 €

Splošno

  • Transakcija: Prodaja
  • Vrsta nepremičnine: Hiša
  • Tip nepremičnine: Vrstna
  • Velikost (bruto): 380.2 m2
  • Parcela: 669 m2
  • Zgrajeno: 1774
  • Adaptacija: 2006
  • Šifra: PH03257TG

Opis

STAREJŠA DVOSTANOVANJSKA HIŠA ima dve samostojni bivalni enoti, večjo in manjšo, z ločenima vhodoma in dvema hišnima številkama. Nahaja se na čudoviti lokaciji z odprtim razgledom na Planinsko polje, grad Haasberg in okoliške gozdove. Zgrajena je bila zelo kvalitetno iz kamna med letoma 1774 in 1777 izven poplavnega območja Hiša je več let nenaseljena, zato je potrebna notranje prenove in brez adaptacij ni vseljiva. Prva plošča je velbana, masivna kot beton, plošča proti podstrehi je štukadur - lesena. Zidovi so kamniti, zelo debeli in statično stabilni. Okna so bila zamenjana leta 1978, izdelana so iz zelo kvalitetnega mahagoni lesa, streha je bila obnovljena leta 1986, fasada 2006 (ni dodatne termo izolacije zaradi debeline in dobre izolativnosti zidov). Pred hišo je dvorišče z vrtom, za hišo zemljišče v širini cca 2,5 m z dostopom do glavne ceste. Na južni strani hiše se nahaja velika terasa z zastekljenim prostorom za zabave ali zimski vrt, pod teraso sta dve garaži, nad zaprtim delom terase pa sta ob glavni cesti še dve dodatni parkirni mesti.

Večja stanovanjska enota, ki obsega 2/3 stavbe, je bila do nedavnega naseljena in večkrat delno adaptirana, ima obnovljeno krušno peč in razpeljano centralno kurjavo z možnostjo ogrevanja na drva ali kurilno olje (peč za kurilno olje je v okvari). V pritličju je lepa veža z obokanim stropom, manjša vinska klet, WC, manjši prostor z vodnjakom, kopalnica, velika shramba / klet, kotlovnica z drvarnico ter dve garaži. V nadstropju je osrednji dnevno bivalni prostor, kuhinja z jedilnico in shrambo, velika soba s krušno pečjo, spalnica in še dve manjši sobi, kopalnica z WC-jem in terasa z zastekljenim prostorom. Mansarda je visoka in neizdelana, ima pa izdelano dodatno sobico za goste.

Manjša stanovanjska enota je že dolgo nenaseljena in bi rabila temeljito obnovo. Kljub neuporabi so zidovi zdravi in brez vidne vlage. V pritličju je majhna predsoba, lep dnevno bivalni prostor s staro krušno pečjo, shramba in prostor za izdelavo manjše kopalnice / WC-ja. V nadstropju so trije prostori (kuhinja in dve sobi), WC in manjša kopalnica, mansarda je visoka in neizdelana. Na vrtu pred hišo je lesena drvarnica.

Februarja 2021 so bile opravljene geodetske meritve stavbe in parcele, označene meje in izdelan elaborat.

Kupec plača davek na promet nepremičnin (DPN) v višini 2% od prodajne cene.  

Lastnosti